2015. december 16., szerda

Régi iskola - Felújítási munkák a BGA támogatásával


A Bethlen Gábor Alap támogatásával Többfunkciós központ Székelyderzsen elnevezésű program részeként a Régi Iskola nevet viselő, egyházközségi használatban levő ingatlanban mosdó- és szennyvízhálózat kiépítése történt.  A program célja, hogy az épületet olyan közösségi térré alakítsuk, amely a 480 lelkes gyülekezet és egy világörökség templom által támasztott közösségi igényeknek képes megfelelni. Az épületben működő orvosi rendelő, gyülekezeti terem és egyházközségi iroda mellett egy előkészítő konyha és mosdó vált szükségessé ahhoz, hogy az ingatlant kultúráltan lehessen használni és egy megálmodott szociális program elindítását segítse.

A BGA által nyújtott támogatásból a modósval foglalkoztunk, de az előkészítési munka során a vzízvezetéssel és a szennyvíz elvezetésével már az előkészítő konyha ügyében is haladtunk.
A felújítási munkához Tövissi Zsolt látványterve alapján Dénes Ödön mérnök és tervezője Márton József készítették el a kivitelezési tervet.
A programra szánt támogatás 2015. szeptember 29-én érkezett be az egyházközség számlájára, a hivatalos banki átváltás után 8040 lej. Ezt kovetően az egyházközség vezetősége úgy kért árajánlatot, hogy az tartalmazza az elvégzendő munkálatok munkadíját és a szükséges anyagmennyiségre szóló árajánlatot is, amelynek beszerzése a vállalkozó feladata. A meghírdetett munkálatot Dénes Ferenc I.I. vállalkozása nyerte, akik december elejére be is fejezték a megvalósítást, az alábbi 5 munkafázsiban:
1. A terep előkészítése, hulladék eltávolítása2. Falazási munkálatok3. Vakolási munkálatok
4. Betonozási munkálatok
5. Vízvezeték és kanalizás elhelyezése, szereléseA pályázati keretet túllépve az egyházközség önerőből is hozzájárult a fejlesztéshez, így a munkálat teljes értéke elérte a 12000 lejt, amely az önkéntes munkák hozzáadásával még növekedik. Ilyenek: 1. A Dénes Ödön által készített felújítási tervdokumentáció 2. Kiegészítő karbantartási munkák végzése az épületen Dénes Ferenc és csapata részéről: csatorna szerelése, mennyezetjavítás, lépcsőjavítás, vakolásjavítások. A polgármesteri hivatal kotrógépével segítette a kanalizálás kiépítését.
A pályázattal, az önrésszel és az önkéntes hozzájárulásokkal, támogatásokkal nagyot léptünk előre az épület fejlesztésében.
Nincsenek megjegyzések: